Three of a kind

Pandemia ne-a prins bine pe de-o parte. Am făcut anul ăsta trei vârfuri fabuloase din Munții Rodnei, de peste 2.100 m toate. Așa am descoperit niște locuri despre care nu știam nimic și s-au dovedit fabuloase.

  1. Pietrosul Rodnei, 2.303 m (iulie). Traseu ușor spre mediu, cu Lacul Iezer la 1.825 m. Cam 4 ore până sus, cu ultima porțiune de traseu ceva mai dificilă. Vreo 19 km în total, dus-întors (nu-s foarte sigur, a murit GPS-ul), realizabil într-o zi. Priveliște peste Borșa și până hăt-departe, în Ucraina.
  2. Gărgălău, 2.158 m (2.159 după unele hărți) – septembrie. Traseu ușor spre mediu, o zi, cu Lacul Știol (izvorul Bistriței) la 1.800 m. De la lac în sus traseu în parte pe creastă. Am pornit pe jos, ne-am întors pe jos, din baza pârtiei Borșa, pe sub telescaun, apoi stânga pe traseul spre Prislop, cu dreapta în vârful pantei, peste pășune. 4 ore până sus, 8 în total, cu o coborâre abruptă spre Cascada Cailor (nerușinaților, ați făcut-o WC public, mari turiși de asfalt ce sunteți). 21 de km dus-întors pe GPS. Priveliște peste Știol și peste un vecin mare, Ineu. De altfel, acolo ne-am și hotărât să-l facem și pe ăla, două zile mai târziu eram în vârf.
  3. Ineu, 2.279 m, al doilea din Rodnei după Pietros. Traseu ușor spre mediu, cu ceva dificultăți pe creastă, sus, unde am realizat că trebuie neapărat să schimb bocancii. Urcare în prima parte pe forestier ca-n palmă (am lăsat mașina la barieră, între Prislop și Cârlibaba, pe DN), apoi pădure și în sus pe terasele Lalei, până la lac. De la lac se iese din jnepeniș în teren deschis, potecă clasică de munte, cu dificultăți mici de tot în creasta Ineului. Ineul ne-a plăcut cel mai mult. Era pustiu, în sus ne-am dus cu un localnic plecat după ghințură, ne-am întors cu el pe traseu nemarcat, superb, pe care o să-l țin doar pentru noi, deși îl am în GPS. 10 ore dus întors, de la drumul național până în vârf, cu 27 de km. Priveliște peste frate-su mai mic, Ineuț (2.222 – se vede în panoramă, pare o piramidă), peste Pietros și Gărgălău, peste mare parte din Bistrița Năsăud. În toți trei atenție maximă la vipere. Chiar există.

Pentru anii viitori avem un proiect ambițios: toate vârfurile de peste 2.500 m din România. Sunt 13 la număr, sper să fie cu noroc, dacă schimb bocancii.

Lasă un comentariu