1801 m de munte

Vârful Harghita Mădăraș – urcare foarte ușoară pe traseul pe care am fost, pe lângă stațiunea de schi, este cunoscut drept muntele sfânt al secuilor: vârful, plin de monumente și cruci, este loc de pelerinaj pentru ei, în marea lor majoritate catolici.

Pe drum spre vârf se găsește și o hartă a Ungariei Mari, care include Transilvania, vechiul subiect de dispută dintre țări, dar din ce-am văzut nu și dintre oameni.

Pentru că aici voiam să ajung: așa, stâlcit românește cum vorbesc (și aici este eșecul sistemului românesc de educație, care nu este în stare să facă o programă școlară adaptată), se așează la discuții și sunt extrem de săritori și de primitori.

Pentru cineva detașat de fenomen, care n-a crescut cu ură, asta dărâmă imediat clișeele. Sistemul de educație despre care vorbesc le-ar da o șansă să lucreze oriunde în România, dacă i-ar învăța bine limba țării. Pentru că eșec general, sunt forțați să lucreze numai în Transilvania, maxim și în Ungaria, ceea ce le limitează din start opțiunile.

Tot prin zonă este și Cascada Vărșag, un loc de o frumusețe incredibilă, aparent foarte curat și liber (în timpul săptămânii, nu știu cum este în week-end-uri).

Lasă un comentariu